Doživi kulTuru drugačije!

Predstavljanje projekta "KulTura", suradnje između Grada Jastrebarskog i Općine Črnomelj u Sloveniji.

Predstavljanje je održano u četvrtak (17. prosinca) putem ZOOM platforme, kako bi se zainteresiranima ponudile dodatne informacije o projektu. Na predstavljanju je istaknuto da je pristupačnost osnovno ljudsko pravo, koje bi trebalo biti osnova svakog održivog turizma, ali i društva općenito. Kada su objekti pristupačni po načelima univerzalnog dizajna, nikoga se ne isključuje.

FOTO: KulTura

Osobe s invaliditetom najčešće putuju u pratnji jedne ili više osoba, što povećava turističku zaradu. Kao turisti, osobe s invaliditetom su vjerniji gosti jer teško nalaze sadžaje koji su im pristupačni. Kada nađu takva mjesta, često se u njih vraćaju. Čak i malo povišenje od 10 ili 15 centimetara je velika prepreka osobama u kolicima, koje u tom slučaju ne mogu pristupiti objektu. Kada se nekom objektu dodaju pristupne staze ili drugi segmenti koji osiguravaju pristupačnost, ne narušava se sklad niti kulturna baština. Hidrauličke platforme su dobro rješenje kojim se na kvalitetan način osigurava pristupačnost, ali samo pod uvjetom da imaju blagi nagib i nisu skliske. Ako u osiguravanje pristupačnosti dodamo i nužnost pristupačnog prijevoza za osobe s invaliditetom, postaje jasno da je održivi turizam, temeljen na načelima univerzalnog dizajna, izazov za svako društvo.

Isticanje ovih pojedinosti na predstavljanju projekta "KulTura" pokazuje da su nositelji projekta svjesni izazova koji su pred njima. Projektom ""Baština Jaske i Črnomlja također može biti ˈcoolˈ. Za sve." Grad Jastrebarsko i Općina Črnomelj u Sloveniji žele kulturu učiniti dostupnom svima. Cilj KulTure je prezentirati kulturnu baštinu na području Jastrebarskog i Črnomlja kroz organizirani obilazak atraktivnih objekata, praćen lokalnim pričama o povijesti, kulturi i tradiciji te upoznavanjem običaja, gastronomije i tradicionalnih obrta.

Turistička tura kulTura ima prekograničnu digitalnu bonitetu karticu i mobilnu aplikaciju koja posjetitelje aktivno uključuje u doživljavanje gradova te ih na poučan i interaktivan način vodi po trasi korištenjem GPS-a, tehnologije virtualne stvarnosti i interaktivnih karata, uči o povijesti kroz poučne igrice za djecu i nagrađuje bodovima koje posjetitelji skupljaju prilikom obilaska atrakcija i zatim mijenjaju za različite pogodnosti kod lokalnih ponuditelja. Zvuči kao privlačna prilika za uživanje u 2021. godini. Hoćete li je prihvatiti?

Portal icm-zg.info / KulTura


Nema događanja
Prošli mjesec Travanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 13 1 2 3 4
week 14 5 6 7 8 9 10 11
week 15 12 13 14 15 16 17 18
week 16 19 20 21 22 23 24 25
week 17 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos