Predstava "Krupni kadrovi"

Divert (IMRC kolektiv) najavljuje predstavu "Krupni kadrovi", u sklopu Antisezone 20 u MSU-u.

Predstava će biti izvedena sutra (u petak) i u nedjelju u MSU-u. Autorica je Silvia Marchig, a osim nje predstavu "Krupni kadrovi" izvode Lada Bonacci i Marina Bura. Umjetnička voditeljica je Iva Nerina Sibila. O predstavi, ali i plesu općenito razgovarali smo s Marinom Bura, studenticom sociologije, koja se Divertu priključila prošle godine. Došla je na inkluzivne radionice u Zagrebačkom plesnom centru, za koje nije trebalo prethodno iskustvo plesa.

Ni invaliditet Marini nije bio prepreka u plesu, jer ples (čini se) ne poznaje granice. "Na probama za nastup se osjećam fenomenalno. To je mjesto nekog mog unutarnjeg svijeta mašte, ekspresije, oslobađanja od mentalnih i fizičkih okova i očekivanja okoline. Mjesto pomicanja granica i razvoja potencijala na jednoj sasvim drugoj razini. Imam slobodu kreativnog izražavanja uz potpuno poštovanje prema svim našim različitostima, a i sreću da imam priliku sudjelovati u stvaranju nečega posebnog sa vrsnim, profesionalnim plesačicama i plesačima te i koreografkinjama i koreografima s dugogodišnjim iskustvom.", opisuje Bura.

Divert plesni kolektiv (koji se ranije zvao IMRC kolektiv) je izvedbeni i edukacijski projekt koji okuplja plesače sa i bez fizičkog invaliditeta, u zajedničkom istraživanju plesa, izvedbe i tjelesnih i intelektualnih različitosti. "Krupni kadrovi" su izvedba koja se na mnogo načina igra pogledima. "Predstava potiče na promišljanje i drugačiji pogled na estetske i izvedbene normative, ono što znamo i mislimo da znamo ne samo o tome što je i za koga je ples već i na to kako gledamo i doživljavamo različitosti tijela u pokretu kroz uranjanje u psihološku i intimnu sferu naših bića i žudnji, ali i svjesnost bivanja sada i ovdje." Različitosti tijela u pokretu plesači Diverta su itekako osvijestili, zbog čega su u izvedbama vrlo uspješni.

FOTO: Plesači na probi predstave "Krupni kadrovi" / Tara Ivanišević

Divert plesni kolektiv djeluje na visokoj umjetničkoj i produkcijskoj razini te najvišoj razini edukacijskih praksi, po uzoru na slične plesne prakse u drugim zemljama, s ciljem da uskoro jedna od akademija osmisli način da talentirane osobe sa invaliditetom u Hrvatskoj imaju mogućnost profesionalnog studiranja izvedbenih umjetnosti. "Kolege i kolegice redovno izvode i gostuju na Tjednu suvremenog plesa, u Improspekcijama, u programu Antisezone, Showcase hrvatskog kazališta HC ITI, u gradovima diljem Hrvatske te u inozemstvu (Lisabon, Glasgow, London, Berlin, itd.).", naglašava Marina Bura.

Predstava "Krupni kadrovi" dio je Antisezone 20, a na rasporedu je sutra (26. lipnja) u 20 sati i u nedjelju (28. lipnja) u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ulaz je za osobe s invaliditetom besplatan. Zbog ograničenja broja posjetitelja, ulaznicu je potrebno rezervirati putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. 

Neposredno prije predstave "Krupni kadrovi", sutra je na rasporedu program "Bliski susreti plesne vrste", hibridni format koji balansira između improvizirane izvedbe i razgovora, otkrila nam je Marina Bura. Bura je za kraj s nama podijelila svoja očekivanja od sutrašnje predstave. "Veselim se tome da ću u publici vidjeti neka meni draga lica. Nadam da će ovo iskustvo i doživljaj ujedno biti poticaj i drugim osobama sa invaliditetom da se uključe u ovu jedinstvenu vrstu suvremenog plesa.", zaključuje Marina Bura.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Rujan 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos