Bezbroj priča o čokoladi

Kada bi čokolada mogla govoriti, priču bi vjerojatno započela od kakaa kao "hrane bogova".

Tako je kakao nazvao Carl von Linné, švedski botaničar i liječnik, koji je kakao uveo u službenu nomenklaturu mnogo godina nakon što su Azteci počeli konzumirati kakao. U Muzeju čokolade Zagreb saznali smo mnoge povijesne zanimljivosti o kakau i njegovom "putu prema čokoladi". Na samom ulazu, osmijeh na lice izmamila nam je "ulaznica". Umjesto očekivanog komada papira, dobili smo kutijicu sa zrnom kakaa i 4 vrste čokolade, a unutra je bila i žličica kojom smo kasnije uzimali nekoliko vrsta tekuće čokolade.

Muzej čokolade Zagreb ima preko 200 eksponata, čije razgledavanje vas kroz vrijeme vodi od zrna kakaa do današnje čokolade. U doba Azteka i Maya, kakao je u Mezoamerici bio novac, o čemu svjedoči cjenik iz 1545. godine, postavljen u muzeju. Novac je tada rastao na drvetu, no bio je to gorak kakao pod ljuskom, kojeg smo u muzeju kušali s velikim oprezom.

Dok smo u različitim sobama čitali činjenice o čokoladi, nije nas začudilo što je medicina nekoć za čokoladu vjerovala da uvjetuje pravilan omjer četiri životna soka (crne žuči, flegme, krvi i žute žuči), čiji je pravilan omjer zagovarala Hipokratova medicina. Jedna od prostorija Muzeja čokolade uređena kao soba na europskom dvoru iz 18. st., prikazuje recepte s čokoladom i male čokolade s nekih krunidbi na dvorovima. Zanimljivo je da čokolada kakvu danas jedemo postoji tek nešto više od 170 godina, ranije je bila napitak.

Sa "približavanjem" sadašnjosti, okus kušane čokolade postajao nam je sve poznatiji. U jednoj od posljednjih prostorija kroz koje prolazimo, gledamo video o procesu proizvodnje čokolade kakvu danas znamo. Ostajemo zadivljeni prizorima berbe, sušenja i prženja, tijekom kojih kakao "postaje" čokolada. Ne možemo se oteti dojmu da je komplicirana proizvodnja čokolade prožeta satima napornog ljudskog rada, a sve da bi naša nepca uživala. Fotografije snimljene u Muzeju čokolade Zagreb, možete pogledati OVDJE.

Muzej nam je ispričao neke priče o čokoladi, istovremeno nas podsjećajući da bezbroj tih priča stvaramo i mi danas. Svoje priče o čokoladi započinjemo svaki put kada nekome donesemo čokoladu za rođendan ili obilježavanje nekog drugog, važnog i posebnog dana. Priče o čokoladi i kada nekome damo čokoladu kako bismo se toj osobi ispričali ili joj zahvalili za nešto. Čokolada je tako dio mnogih sretnih, ali i tužnih trenutaka, podsjećajući tako da njezin naziv dolazi riječi koja na astečkom jeziku znači "gorka voda". Ipak, priče o čokoladi vjerojatno najčešće stvaramo bez posebnog povoda, kada sebi i drugima želimo poboljšati raspoloženje.

FOTO: Idealna kombinacija: čokolada i kava / Portal icm-zg.info

Studenti za čokoladom često posežu dok uče ili u pauzi od učenja. U vrijeme ispitnih rokova, osoblje muzeja pitali smo kako čokolada utječe na koncentraciju i može li doprinijeti boljem uspjehu na ispitu. "Od 16. do 20. stoljeća u različitim rukopisima pronađeno je preko 100 medicinskih recepata u kojima se koristio kakao (cvijet ili zrno) kao jedan od glavnih sastojaka za različite lijekove. Jedna od čestih uporaba kakaa u medicini odnosi se upravo na liječenje iscrpljenih i oslabljenih ljudi. Osim toga kakao se koristio za liječenje anemije, povišene temperature, srčanih tegoba, lošeg apetita, mentalnog umora, bubrežnog kamenca ali i kao lijek za podizanje smanjene seksualne želje. Dakle, nema sumnje da par kockica kvalitetne čokolade može podići raspoloženje te utjecati na bolju koncentraciju što neminovno pridonosi boljim rezultatima na ispitima.", rekla nam je gospođa Anita Ruso, kustosica u Muzeju čokolade Zagreb.

Pozitivan utjecaj čokolade na nečiji akademski uspjeh ne možemo precizno izmjeriti, no to vam sigurno neće umanjiti uživanje u čokoladi. Ako je i vama čokolada idealan povod za pauzu od učenja, posjetite Muzej čokolade. Nakon što čokolada popravi vaše raspoloženje, sigurno ćete lakše učiti.

Autorica: Ivona Šeparović


Nema događanja
Prošli mjesec Rujan 2020 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos