Nije isto: olovka ili kemijska?

Prva dvojba koju imamo na testovima u osnovnoj školi jest: trebamo li ovo pisati olovkom ili kemijskom?
To je vjerojatno prvi ispit školske zrelosti koju proživljavamo, jer ako možemo odgovor napisati bez prepravljanja, nadišli smo pisanje olovkom i zreli smo za kemijsku. Nema učenika kojem taj prijelaz nije stresan, pogotovo kad ga profesor upozori da ne smije prekrižiti odgovor i pored napisati onaj za koji misli da je ispravan. Predomišljanje je ipak sastavni dio testiranja, posebno pismenog.
 
U tinejdžerskom razdoblju i kasnije, na kemijsku se nekako naviknemo, ali ne volimo testove na zaokruživanje. Čine se tako jednostavnima, a kriju bezbroj zamki. Upravo onakvih kakve smo nekad izbjegavali pišući olovkom. Naravno, mirnoću nam nije davala olovka sama po sebi, nego mogućnost da se sadržaj napisan olovkom obriše gumicom. Tim malim pravokutnikom kojeg si često posuđivao od prijatelja u klupi. Do trenutka kada testiranje u potpunosti izbaci olovku kao sredstvo pisanja i gumicu kao izlaz u nedoumicama, susjed u klupi više nije netko tko ti je prijatelj. On je sada stranac, vi se natječete, gledat će se tko je od vas bolji od onog drugog i u kojim segmentima.
 
O tom dijelu odrastanja niti ne razmišljaš kada kemijsku drhtavo uzmeš u ruke, kako bi njome krenuo pisati test. Omjeravanje, natjecanje i analize koje tad počinju, s godinama će postati sve suptilnije, jer se podrazumijevaju. Kao što se podrazumijeva i to da kemijske budu zamijenjene tipkovnicama.
 
U pokušaju da pokažemo znanje, lupanjem po njima sakrit ćemo rukopis, a možda i karakter. Ali, samo privremeno. Uskoro ćemo ponovno poželjeti bezbrižno pisati olovkom, a još više brisati sadržaj prije neželjenih posljedica.
 
Autorica: Ivona Šeparović
 

Uto Lis 16 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Uto Lis 16
Za umrijet' od smijeha
Prošli mjesec Listopad 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos