Emoji i skrivanje emocija

Moje buđenje je i te subote bilo posve uobičajeno, ali znala sam da nešto nije kako bi trebalo biti.

Među nepročitanim porukama toga jutra bio je SMS sadržaja: „Dobro sam /smiješak/“. Potvrda da nešto ne štima. Oduprla sam se želji da istog trenutka prijateljici uzvratim poziv i zapitala sam se - koliko emocija skrivaju emoji? Taj univerzalni jezik daje nam samo privid upućenosti, jer bilo koju emociju možemo prenijeti slikovnim putem i iskoristiti činjenicu da slika govori više od tisuću riječi. Isto tako, možemo i sakriti bilo koju emociju, zar ne?

Emotikoni podrazumijevaju "emocije" dobivene kombinacijom različitih dijakritičkih znakova. S druge strane, emoji su piktogrami lica, predmeta i simbola. Podatci iz 2015. pokazali su da 92% ljudi u pisanju poruka koristi emotikone, izmišljene 1990.-ih u Japanu, po uzoru na piktograme. Shigetaka Kurita, zaposlenik jedne japanske tvrtke na taj je način vjerojatno htio olakšati život onima koji su teški na riječima ili, gledajući vizionarski, možda je znao da će doći vrijeme u kojem će poruke često sadržavati samo dva slova – OK. Dva su to slova kojima emotikoni savršeno nadodaju dublji smisao, „odajući“ želimo li se uistinu pridržavati dogovora /smiješak/ ili smo na to prisiljeni /kolutanje očima/. Na ovo će neki zakolutati očima i reći kako je tehnologija iluzija, no realnost pokazuje da tu iluziju naš mozak uistinu doživljava kao stvarnost. Priznajmo si, koliko smo se puta nasmiješili gledajući /smiješak/ u poruci ili smo se počeli smijati kad vidimo napisano LOL?

Komunikolozi kažu da su riječi samo 7% komunikacije, a emotikoni nam sve češće zauzimaju preostali dio komunikacije. Gallupovo istraživanje iz 2014. pokazuje da gotovo 60% komunikacije među mladima se odvija preko poruka. Mnogima od nas to odgovara pa češće pišemo mejlove nego li zovemo telefonom, pogotovo ako želimo da poruka koju prenosimo bude strukturirana i sugerira staloženost.

Iako je boja glasa 55% komunikacije uživo, posredstvom ekrana vješto je izbjegnemo, ali time riskiramo mogućnost da će nas se shvatiti na pogrešan način, jer emoji ne prenose uvijek precizno je li riječ o ozbiljnom razgovoru ili ironiji. Zafrkancija tada postaje vrlo klizav teren, ponajprije zato što nismo ni sami sigurni koliko nas neki prijatelji s društvenih mreža zaista poznaju. Nije li zapravo bolje da napišem „prijatelji“? Priznajem, među njima ima onih koji me stvarno dobro poznaju i onih koji o meni ne znaju gotovo ništa (osim, možda, kakve zube imam?).

Gledajući iz te perspektive, svaka virtualna priča je vrlo jednostavna, čak i ona o emotikonima. Najvažnije nije koji ćemo emotikon staviti iza „neutralnog“ odgovora koji može značiti bilo što. Mnogo je važnije koliko će primatelja takve poruke uvidjeti njezino pravo značenje. Prijatelje koji u tome uspiju, emoji neće udaljavati, kao što ih ni pomno birane fotografije na društvenim mrežama neće navesti da misle kako je u prijateljevu životu sve dobro, onda kada zapravo nije. Naprotiv, emoji su njima samo još jedan komunikacijski alat kojim će pokazati prijateljsku ljubav i podršku, prije nego li se idući put vide uživo. Tada će novosti dijeliti uz šalicu kave, bez mnogo klikanja. Ako i odluče selfie objaviti na društvenim mrežama, broj "reakcija" drugih bit će samo još jedna u nizu nebitnih iluzija. Znaju da, bez obzira na broj lajkova i komentare drugih, pravi prijatelji, ostaju rame uz rame čak i onda kada je nekome od njih uistinu teško.

Autorica: Ivona Šeparović


Sub Lis 20
Za umrijet' od smijeha
Sub Lis 20 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Listopad 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos