Stanje stvari i Teen Dox 2023.

Što ti nudi ZagrebDox?

Filmovi iz tradicionalne programske sekcije Stanje stvari ZagrebDoxa razotkrivaju suvremenu svakodnevicu. Ove godine su to:

1. Nevinost, film Guya Davidija, za ovogodišnji Oscar nominiran film. Film se bavi pitanjem militarizacije i njezinim utjecajem na živote mladih Izraelaca prisiljenih služiti vojsku.
2. Kada je proljeće došlo u Buchu, film redatelja Mile Teshaieve i Marcusa Lenza, govori o životu u gradiću koji je prošle godine postao simbol ruskih ratnih zločina.
3. Marš na Rim, film redatelja Mark Cousinsa, pokazuje uspon i pad fašizma u Italiji kritizirajući krajnju desnicu i manipulaciju medija.
4. Povijest svijeta prema Getty Imagesu, film Richarda Miseka pomno je osmišljeno putovanje kroz neke od najznačajnijih trenutaka povijesnih promjena ikada uhvaćenih kamerom i strastven komentar o tome kako komercijalni arhivi utječu na ono što vidimo.
5. Nemilosrdna vremena – pjesme onih kojima je stalo, njemački crnohumorni dokumentarac redateljice Susanne Helke, istražuje stanje u finskom sustavu javne skrbi, u kojem su učinkovitost i profit postali najvažnije vrijednosti.
6. Tiha ljubav, film Mareka Kozakiewicza je priča koja pruža otpor konzervativnoj i ksenofobičnoj sredini.

ZagrebDox i ove godine ima program za mlade. Teen Dox 2023. donosi sedam naslova. Kvalitetu filmova ove godine ocijenit će učenici Prve privatne gimnazije Zagreb.

1. Kanadski dokumentarac Oaza redateljice Justine Martin je priča o blizancima koji u tinejdžerskim godinama uviđaju kako se njihova bliskost raspada.
2. Kanadski dokumentarac Bloom redateljice Fanie Pelletier opisuje trenutke u životima tri skupine djevojaka i tako ulazi u svijet usamljene generacije opsjednute slikom o sebi.
3. Švicarski dokumentarni film Ženska banda redateljice Susanne Regine Meures, istražuje fenomen influencinga, prikazujući život Leonie, “uspješne” tinejdžerice influencerice
4. Dokumentarac Daleko Ruslana Fedotowa prikazuje osobnost 16-godišnje ukrajinske izbjeglice Andreya i Alise.
5. Austrijski dokumentarac pseudomarksističkog kolektiva Total Refusal Hardly Working govori o likovima koji borave u sjeni videoigara u kojima postoje, tzv. NPC-ovi.
6. Tolyatti Adrift Laure Sisteró priča nam o tinejdžerskom pokretu Boyevaya Klassika koji se temelji na ideji spašavanja starih automobila iz lokalne tvornice čim se obuhvaća tema socijalizma i budućnosti društva.
7. Puna usta benzina, film Jessa Kohla istražuje obiteljsku povezanost.

Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Sve novosti i informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ te na društvenim mrežama Festivala.

Izvor: ZagrebDox

zagrebdox2

Izvor: ZagrebDox


Nema događanja
Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos