Comenius: "History in our kitchen"

Privatna jezično-informatička gimnazija "Svijet" provela je Comenius projekt "Povijest u mojoj kuhinji".

Projekt je proveden u okviru potprogram Comenius. "Povijest u mojoj kuhinji" ("History in our kitchen") ima za cilj istraživanje tradicionalnih kulinarskih recepata, proučavanje tradicije i povijesti kako naše države tako i naših partnera u projektu te usporedbu sličnosti i razlika na temelju zajedničke povijesti.

Podsjetimo, Comenius pretstavlja sektor unutar europskog Programa za cjeloživotno učenje - programa koji promiče društvo znanja, održivi ekonomski razvoj i jaču društvenu koheziju država Europske unije. Comenius obuhvaća predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, omogućen nam je rad i suradnja s drugim odgojno-obrazovnim institucijama diljem Europe, mobilnost naših profesora i učenika te poticanje osobnog razvoja svih sudionika s ciljem razvijanja tolerancije i multikulturalnosti. 

U Programu cjeloživotnog učenja EU, najvećeg u području obrazovanja, mogu sudjelovati sve države članice Europske unije, države članice EFTA-e i Turska. Program koji je ovako predstavljen završio je 31. prosinca 2013. godine te danas govorimo o novom Erasmus+ programu koji se počeo provoditi od 1. siječnja 2014. godine. Želimo napomenuti da projekti započeti u 2013. završavaju prema odredbama Programa za cjeloživotno učenje. 

Aktivnosti u Comenius projektu "Povijest u mojoj kuhinji" (izrada prezentacija, brošura, pojmovnika i zajedničke kuharice) pomogle su srednjoškolcima razumjeti i prihvatiti običaje drugih država Europske unije. Također, prepoznati važnost očuvanja vlastite tradicije obilježavanjem blagdana i svetkovina te zaključiti o zajedničkoj europskoj platformi za razmjenu znanja, informacija i iskustava. Tijekom dvije godine projekta posjetili su Tursku, Veliku Britaniju, Mađarsku, Španjolsku, Rumunjsku, Češku, Italiju, a čeka nas i posjet Grčkoj. Sa svakog smo se putovanja vratili prepuni dojmova i obogaćenim novim iskustvima.

Tijekom dvije godine rada na projektu, učenici Privatne jezično-informatičke gimnazije "Svijet" uspjeli su se povezati s različitim institucijama i suradnicima koji su pomogli sagledati temu tradicionalne kuhinje kroz nekoliko dimenzija. Hranom se ne bave samo oni koji znaju pripremiti jelo, a u se uvjerili su se posjetom Centru za kontrolu namirnica pri Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. 

Centar surađuje s nezavisnim proizvođačima i trgovačkim lancima, odnosno svim pravnim i/ili fizičkim osobama kojima je potrebno testiranje hrane prije njezinog plasmana na tržište. Cilj je Centra provođenje mikrobiološkog i kemijskog ispitivanje hrane. Svakodnevno testiraju proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, najčešće: med, sokove, suho voće, džemove, jestiva ulja i masti, mliječne proizvode, slastice te alkoholna pića s ciljem provjere odgovaraju li proizvodi iz domaćeg uzgoju priznatim standardima kvalitete. Zaključno, namirnica je zdravija što je hranjivija s obzirom na svoj nutritivni sastav.

Na predavanju Marka Severa iz obiteljskog gospodarstva Eko Sever, učenici su naučili o kvaliteti namirnica prije nego što dođe u kuhinju. Sever se u predavanju osvrnuo na važnost i vrijednost ekološkog uzgoja voća i povrća.

Kuhinja i priprema hrane oduvijek je imala svoju društvenu fukciju – generacije okupljene oko kuhinjskog stola pričaju i uče jedna od druge. Imajući to na umu, ne smijemo zaboraviti na one čije odrastanje ne odgovara ovoj slici i za čiju životnu situaciju trebamo pokazati razumijevanje i humanost. Tako je ovaj Comenius tim, uoči božićnih blagdana, udružio snage i organizirao u školi izradu domaćih kolačića, koje smo donirali djeci iz Dječjeg doma sv. Terezije na Vrhovcu. Kulinarske vještine pretvorene su u odgojno-obrazovni ishod te u vrijeme poklada u školi organizirali prženje fritula.

  

Organizirana je romocija tradicionalne kuhinje u modernom dobu, a učenici su se okušali u brandiranju (izrada logotipa i brošure) najdražih jela. Novosti o projektu često su objavljivane u Comenius kutku škole "Svijet". Svakodnevno je obnavljana i uređivana web stranica. Komuniciralo se preko Facebook grupe i Skypea.

Susretom u Zagrebu od 26. do 31. svibnja 2015. bit će zatvoren Comenius projekt “Povijest u mojoj kuhinji“. Organizatori ovog Comenius projekta sada gledaju u budućnost, Erasmus+ i nove mogućnosti za napredovanje u području obrazovanja. Prije svega gledaju u priliku da budućim poznanstvima ponovno afirmiraju ono što su naučili od suradnika: tolerancija, razumijevanje, otvorenost za suradnju i rad na sebi ključ su uspjeha. 

Nema događanja
Prošli mjesec Rujan 2019 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 35 1
week 36 2 3 4 5 6 7 8
week 37 9 10 11 12 13 14 15
week 38 16 17 18 19 20 21 22
week 39 23 24 25 26 27 28 29
week 40 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos