"Mreža za aktivaciju mladih"

Konferencija "Položaj mladih u Hrvatskoj u odnosu na aktivaciju i uključenost u lokalnoj zajednici".

Regionalna konferencija "Položaj mladih u Hrvatskoj u odnosu na aktivaciju i uključenost u lokalnoj zajednici" održana je danas u Novom Čiču. Mladi, osobe koje rade s mladima i donositelji odluka okupili su se uživo i online, kako bi raspravljali o aktivaciji mladih. Konferencija je održana u sklopu projekta "Mreža za aktivaciju mladih".

Riječ je o projektu kroz koji se gradi mreža za podršku mladima u procesu aktivnog uključivanja u život zajednice tako da se povezuju različite organizacije koje djeluju za mlade i znanstvena zajednica. Cilj projekta je uključiti akademsku zajednicu i donositelje odluka u procese otvorenog dijaloga o mladima kako bi se poboljšala kvaliteta života mladih u Hrvatskoj. "Mreža za aktivaciju mladih" provodit će se dvije i pol godine, a nositelj projekta je udruga Zamisli. U provedbi projekta sudjeluje ukupno 15 partnerskih udruga, Ekonomski institut Zagreb i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu.

Regionalne konferencije održat će se u 8 gradova: Daruvaru, Gospiću, Osijeku, Splitu, Zaboku, Zadru, Zagrebu i Novom Čiču. Na današnjoj konferenciji u Novom Čiču predstavljeni su i rezultati istraživanja koje je bilo fokusirano na potrebe mladih u lokalnim zajednicama diljem Hrvatske. U istraživanju su sudjelovale većinom osobe u dobi od 15 do 30 godina, među kojima je bilo i osoba koje rade s mladima. Rezultati su pokazali: što je dostupnost prostora za aktivnosti manja, to je manja i aktivacija samih mladih. Loša povezanost javnim prijevozom također utječe na manje uključivanje mladih. Kao izazov uočena je i niska vidljivost aktivnosti na društvenim mrežama, zbog čega su mladi slabo informirani o aktivnostima koje im se nude, što im otežava početnu aktivaciju u lokalnoj zajednici.

Sudionici su u raspravi istaknuli da jedan od glavnih problema po pitanju aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnim zajednicama leži upravo u činjenici da su mladi po mentalitetu dosta pasivni i treba ih poticati na aktivaciju. Kada mladi iskoriste priliku, odličan rezultat neće izostati. Što se tiče uključivanja u procese donošenja odluka, mlade se ne potiče dovoljno da se uključe, niti su educirani kako da to učine. Zbog toga su mladi često konzumenti, a ne kreatori javnih politika. Aktivizam mladih nedvojbeno je dodana vrijednost, no aktivno sudjelovanje uvjetovano je prilikama za mlade, primjerice, do mladih u ruralnim područjima treba doći. Rezultati ranije spomenutog istraživanja pokazali su da mlade na aktivizam najčešće potiču osobno zadovoljstvo i interesi te povezanost aktivizma i profesionalnih ciljeva.

Kao glavni problemi koji priječe zadržavanje mladih u lokalnoj zajednici na konferenciji su spomenuti: velika nezaposlenost mladih, loša financijska situacija (koja im onemogućuje osamostaljivanje), nedostatak prilika za obrazovanje u lokalnim sredinama (zbog čega sele u veće gradove) i općenito nepovjerenje u političke procese (zbog čega mladi ne vide da bi uskoro moglo biti bolje). Predstavnici udruga civilnoga društva koji su sudjelovali u fokus grupama u sklopu spomenutog istraživanja, istaknuli su da žele zadržati svoju slobodu rada. Smatraju da su nužne promjene u administrativnom dijelu funkcioniranja udruga, kontinuirana financijska podrška i veći broj zaposlenih u udrugama.

Projekt "Mreža za aktivaciju mladih" sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Provoditelji projekta "Mreža za aktivaciju mladih" zaključke iz fokus grupa te zaključke prikupljene na 8 regionalnih konferencija će dodatno istražiti. Potom će osmisliti prijedloge javnih politika koje će izložiti donositeljima odluka u lokalnim zajednicama.

Autorica: Ivona Šeparović

 

 

 

 


Nema događanja
Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos