"Mreža za aktivaciju mladih"

Regionalna konferencija "Položaj mladih u Hrvatskoj u odnosu na aktivaciju i uključenost u lokalnoj zajednici".

Regionalna konferencija "Položaj mladih u Hrvatskoj u odnosu na aktivaciju i uključenost u lokalnoj zajednici" održana je danas u Novom Čiču. Mladi, osobe koje rade s mladima i donositelji odluka okupili su se uživo i online, kako bi raspravljali o aktivaciji mladih. Konferencija je održana u sklopu projekta "Mreža za aktivaciju mladih".

Riječ je o projektu kroz koji se gradi mreža za podršku mladima u procesu aktivnog uključivanja u život zajednice tako da se povezuju različite organizacije koje djeluju za mlade i znanstvena zajednica. Cilj projekta je uključiti akademsku zajednicu i donositelje odluka u procese otvorenog dijaloga o mladima kako bi se poboljšala kvaliteta života mladih u Hrvatskoj. "Mreža za aktivaciju mladih" provodit će se dvije i pol godine, a nositelj projekta je udruga Zamisli. U provedbi projekta sudjeluje ukupno 15 partnerskih udruga, Ekonomski institut Zagreb i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu.

Regionalne konferencije održat će se u 8 gradova: Daruvaru, Gospiću, Osijeku, Splitu, Zaboku, Zadru, Zagrebu i Novom Čiču. Na današnjoj konferenciji u Novom Čiču predstavljeni su i rezultati istraživanja koje je bilo fokusirano na potrebe mladih u lokalnim zajednicama diljem Hrvatske. U istraživanju su sudjelovale većinom osobe u dobi od 15 do 30 godina, među kojima je bilo i osoba koje rade s mladima. Rezultati su pokazali: što je dostupnost prostora za aktivnosti manja, to je manja i aktivacija samih mladih. Loša povezanost javnim prijevozom također utječe na manje uključivanje mladih. Kao izazov uočena je i niska vidljivost aktivnosti na društvenim mrežama, zbog čega su mladi slabo informirani o aktivnostima koje im se nude, što im otežava početnu aktivaciju u lokalnoj zajednici.

Sudionici su u raspravi istaknuli da jedan od glavnih problema po pitanju aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnim zajednicama leži upravo u činjenici da su mladi po mentalitetu dosta pasivni i treba ih poticati na aktivaciju. Kada mladi iskoriste priliku, odličan rezultat neće izostati. Što se tiče uključivanja u procese donošenja odluka, mlade se ne potiče dovoljno da se uključe, niti su educirani kako da to učine. Zbog toga su mladi često konzumenti, a ne kreatori javnih politika. Aktivizam mladih nedvojbeno je dodana vrijednost, no aktivno sudjelovanje uvjetovano je prilikama za mlade, primjerice, do mladih u ruralnim područjima treba doći. Rezultati ranije spomenutog istraživanja pokazali su da mlade na aktivizam najčešće potiču osobno zadovoljstvo i interesi te povezanost aktivizma i profesionalnih ciljeva.

Kao glavni problemi koji priječe zadržavanje mladih u lokalnoj zajednici na konferenciji su spomenuti: velika nezaposlenost mladih, loša financijska situacija (koja im onemogućuje osamostaljivanje), nedostatak prilika za obrazovanje u lokalnim sredinama (zbog čega sele u veće gradove) i općenito nepovjerenje u političke procese (zbog čega mladi ne vide da bi uskoro moglo biti bolje). Predstavnici udruga civilnoga društva koji su sudjelovali u fokus grupama u sklopu spomenutog istraživanja, istaknuli su da žele zadržati svoju slobodu rada. Smatraju da su nužne promjene u administrativnom dijelu funkcioniranja udruga, kontinuirana financijska podrška i veći broj zaposlenih u udrugama.

Projekt "Mreža za aktivaciju mladih" sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Provoditelji projekta "Mreža za aktivaciju mladih" zaključke iz fokus grupa te zaključke prikupljene na 8 regionalnih konferencija će dodatno istražiti. Potom će osmisliti prijedloge javnih politika koje će izložiti donositeljima odluka u lokalnim zajednicama.

Autorica: Ivona Šeparović

 

 

 

 


Nema događanja
Prošli mjesec Svibanj 2021 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 17 1 2
week 18 3 4 5 6 7 8 9
week 19 10 11 12 13 14 15 16
week 20 17 18 19 20 21 22 23
week 21 24 25 26 27 28 29 30
week 22 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos