Uvodno "zagrijavanje" za TEDxZagreb

Subotnje zagrijavanje u Kaptol Boutique Cinema&Bar bio je filmski užitak sa štihom životnih promjena.

Nije to bilo samo druženje uz najsvježije TEDx govore. Uzbuđenje svih sudionika bilo je vidljivo još prije početka prvog bloka "predavanja" 29. travnja 2017.

Dvadesetak minuta pokrivenosti tema povezanih sa budućnošću, sudionicima je probudilo nadu u bolje sutra i postalo inspiracija za promjene u vlastitim životima. One male promjene koje u konačnici donose opipljive uspjehe u bilo kojem smjeru. Ovisno o osobnim preferencijama, već i sama imena govornika sugerirala su da je inspiracija na dohvat ruke. Onima koji, primjerice, vole i prate sport, posebne inspiracije sa zagrebačkog "uvoda" u TEDx bili su Garry Kasparov i Serena Williams. Kasparov je govorio o prevladavanju ljudskog straha od (razvoja) tehnologije i suživota s njom.

Iako bi se moglo očekivati da proslavljeni šahist nema loših iskustava s tehnologijom, osim nekoliko poraza od računala, njegova perspektiva ljudske borbe za razvoja tehnologije vrlo je životna i uključuje prevladavanje ljudskog straha od zamjenjivosti. Kasparovova ideja vrijedna širenja na jest: "Ako nas strojevi zamijene u riješavanju zadataka, oni ih mogu riješiti bolje i brže, no to nam daje mogućnost da se fokusiramo na ono što nas čini ljudima. Strojevi imaju izračune, ljudi imaju razumijevanje. Strojevi slijede upute, mi imamo svrhu. Strojevi imaju objektivnost, mi imamo strast." Upravo ta strast međusobno povezuje ljude, ukoliko je identitet svakoga od nas dovoljno jak da se usudimo prihvatiti i one koje smatramo strancima te im ispričati svoju priču. Kasparov zaključuje: "Trebat ćemo inteligentne strojeve da bi naši najveći snovi postali realnost." Snovi koje imamo različiti su, a o ostvarivanju vlastitih, na TEDx-u Vancouveru govorila je Serena Williams.

Iako ju poznavatelji tenisa percipiraju kao igračicu koja je "osvojila sve", Serena je (prema njezinim riječima) do mnogih velikih uspjeha došla fokusirajući se na samo jedan cilj - nadmašiti Steffi Graff. Serenin recept za uspjeh čini se vrlo jednostavnim: naučiti nešto iz poraza i ne ponavljati pogreške. Budući da sebe vidi kao osobu koja treba biti primjer mladima, i u širem smislu od samog tenisa, Serena je osudila verbalni incident Iliea Nastasea. Pritom je naglasila koliko je u sportu, ali i u drugim područjima života, bitno poštovanje.

Upravo je poštovanje ključ interakcije s drugima. Širenje ideja kroz TEDx događaje poput "Bulid.Future.Now" koji nas 15. svibnja očekuje u Zagrebu, jedan je od načina promjene perspektive te izgradnje kvalitetnije budućnosti. Čak i ako ta izgradnja s vremenom pokaže svoje nesavršenosti, sa izazovima ćemo se moći suočiti. Ali, ne sami. Zato trebamo razvijati interakciju licem u lice, kroz koju učimo altruizam. Pomažući drugima, izgradit ćemo i sebe. Uvažavajući ideje drugih, razvijat ćemo i svoje. Povezujući se drugima, radit ćemo na sebi, ali i izgrađivati druge. Ako ne oklijevamo, budućnost ćemo početi graditi već sada.

Autorica: Ivona Šeparović

 


Čet Stu 15
Za umrijet' od smijeha
Čet Stu 15 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Studeni 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos