(M)učenje kroz rad u grupi

Pišu se seminari za koje ste podijeljeni u grupe. Ako imaš sreće, poznaješ sve sudionike.

U toj rečenici lako je sažeto sve što timski rad čini pozitivnim ili negativnim iskustvom. Ako poznaješ kolege i vjeruješ im, vaš zajednički seminar bit će odličan ili katastrofalan. Odličan, ako ozbiljno shvatite zadatak kojeg imate i zasukate rukave. Bit će katastrofalan, ako se previše budete oslanjali na to da će netko od kolega "izvući" sve ostale dodatnim naporom, u interesu grupe.

Isto je i sa učenjem. Znam ljude koji su većinu ispita na faksu naučili družeći se i učeći s kolegama. Meni to nikada nije išlo za rukom. Druženje i učenje trebalo je biti strogo odvojeno: družimo se zajednički, učimo pojedinačno. Ipak, ponekad sam morala biti dio grupe koja piše seminar i prezentira zadanu temu.

Podjela zadataka čini se kao najlogičnije rješenje, premda ga sudionici koji se dobro poznaju nerado upotrebljavaju. Nije uvijek lako reći prijateljici da je zabrljala i osramotiti je, ponekad ćeš je radije "pokriti" zar ne? Na njezinu i svoju štetu, svakako. No, ako ne poznaješ sudionike grupe, to vjerojatno nećeš napraviti. Ili ćeš pak "povući", a poslije od onih koji su bili pasivni tražiti nadoknadu "za duševne boli". Naravno, u obliku koji samo tebi paše, a ostali će ti udovoljiti, jer im je u interesu da šutiš i ne cinkaš ih.

Kakva god da je grupa i kakvo god učenje ili rad mora zajednički proći, difuzija odgovornosti je neizbježna. Uvijek će netko misliti da je onaj drugi kriv, jer ti si učio više i bio si bolji, a on nije. Ili se barem tebi tako čini. toga je jednostavnije i korisnije preuzeti odgovornost za krajnji rezultat i ne čekati druge. "Tko čeka, dočeka", napomenut će neki. No, budeš li previše uzaludno čekao, dočekat ćeš jedinicu ilitiga pad. Netko će se uvijek barem pokušati "šlepati". Šlepanje donosi neizvjesnost, a znanje ti nitko ne može oduzeti, zato dobro razmisli isplati li se kalkulirati.

Autorica: Ivona Šeparović


Pon Srp 16 @07:30 - 12:00AM
Dječji ljetni kamp 2018
Pon Srp 16 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Srpanj 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 26 1
week 27 2 3 4 5 6 7 8
week 28 9 10 11 12 13 14 15
week 29 16 17 18 19 20 21 22
week 30 23 24 25 26 27 28 29
week 31 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos