Česte zamke zaokruživanja

Pri najavi pismenih ispita, postoji jedna stvar koja nam smanjuje stres - zaokruživanje.

Svi nekako odahnemo, kao to znači da će test biti mnogo lakši. Među četiri ponuđena odgovora, pronalazak onog jednog točnog čini se jednostavnijim od popunjavanja prazne crte ispod postavljenog pitanja. To je ujedno i prva zamka zaokruživanja: lako ćemo. Ne možeš se oteti dojmu da je za takav test gradivo lakše naučiti, a već si došao do druge zamke: sjetit ću se točnog odgovora kad ga vidim. Žao mi je, vjerojatno nećeš, kao ni ja mnogo puta. Ono što ti se pomiješa tijekom učenja, kao dodatna opcija će se naći i u pitanjima, a ti nemaš mogućnost korištenja nikakvog džokera, čak ni onog "pola - pola".

Treća zamka zaokruživanja je nepažnja oko detalja. Dok učiš, za mnoge stvari misliš da nisu dovoljno bitne da bi se s njima zamarao, no u ispitima na zaokruživanje dočekat će te puno baš takvih pitanja. Da ne spominjem situacije kada su kao odgovori ponuđeni "ništa od navedenog" i "sve navedeno", što donosi dodatne dvojbe. Dakako, test na zaokruživanje posebno je "beskoristan" ako se radi o brojčanim zadacima i to je četvrta zamka. Postupak se dodatno boduje, što baš ne nagrađuje pogađanje. Da ne govorim koliko je teško uopće pogoditi rezultat, ako ne znaš kako doći do rješenja.

Peta zamka koju ću spomenuti je ona koju je najteže izbjeći - negativni bodovi. Testovi na zaokruživanje sa sobom često nose taj rizik i teško je procijeniti kada ga poduzeti, jer si pri prvom čitanju pitanja u neki odgovor potpuno siguran, a netom prije isteka vremena odgovor na to isto pitanje najradije bi izbrisao.

Kada se sve ovo zbroji, postaneš svjestan da se za testove na zaokruživanje treba još ozbiljnije pripremati nego za ostale. Najviše zato da ne precijeniš sam sebe. Istina je da su točni odgovori često oni najduži, jer su definicije bespotrebno zakomplicirane. Najteže je pritom sačuvati smirenost i ne razmišljati predugo o istom pitanju. Strategija koja meni u tome pomaže jest najprije na "pomoćni" papir (gdje možeš pisati bilo što) napisati slova ispred odgovora u koje sam sigurna. Potom napišem odgovore na pitanja za koja u početku nisam bila sigurna.

Kod prepisivanja, odnosno upisivanja konačnih odgovora, prestajem kalkulirati. Odgovore tada "mehanički" prepisujem na "glavni" papir. Minutu nakon završetka, predajem ispit i nastojim zaboraviti čim više postavljenih pitanja. Što je, tu je, ionako više ništa ne mogu promijeniti, barem ovaj put. Vrijeme je za stvari koje sam, u interesu što efikasnijeg učenja, sama sebi na kratko bila zabranila. Povratak u uobičajeni ritam, do ponavljanja ovog ispita (ako mi zatreba) ili najave idućeg ispita.

Autorica: Ivona Šeparović


Pet Ruj 21
Za umrijet' od smijeha
Pet Ruj 21 @21:00 - 12:00AM
Diptih Dolina
Prošli mjesec Rujan 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 35 1 2
week 36 3 4 5 6 7 8 9
week 37 10 11 12 13 14 15 16
week 38 17 18 19 20 21 22 23
week 39 24 25 26 27 28 29 30

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos