Zašto pomagati drugima?

Svatko od nas voli da mu drugi pomažu, no pomoći drugima ipak je nešto teže, jer postoji rizik.

Rizik da ćemo ispasti lakovjerni, naivni i da će nas drugi "preveslati". Zašto onda pomagati drugima? Razloga je mnogo, čak i ako ne vjerujete u to da se dobro dobrim vraća. Koristeći ono što nam je dano kako bismo pomogli drugima, iskazujemo zahvalnost i sami rastemo. Shvaćamo da je dio svrhe naših života, bez obzira na zanimanje ili interese, povezivanje s drugima. Uostalom, ako nemamo s kim podijeliti sreću i tugu, svaki se životni događaj na neki način čini besmislenim. Ako stvari proživljavamo sami, osjećaj zadovoljstva traje razočaravajuće kratko, a ciljevi koje si nakon toga postavimo, često su nekonkretni ili nerealni. Nasuprot tome, kada posvetimo svoje vrijeme drugima i uključimo ih u naše živote, lakše se suočavamo s negativnim emocijama i loše raspoloženje kraće traje. Fizički i emocionalni kontakti s drugima jačaju imunitet osobe, jer joj se u tijelu izlučuju hormoni poput endorfina, koji ublažavaju bol

Pritisak očekivanja da moramo biti savršeni, smanjuje se kada vidimo da ni drugi nisu savršeni, posebno ako jedni druge prihvaćamo unatoč manama koje vidimo jedni kod drugih. Vjerojatno nema bržeg ni čvršćeg sklapanja prijateljstva od onog kada dvije osobe jedna drugoj kažu zbog čega jedna od njih osjeća da "nije dovoljno dobra", a onda umjesto kritike s druge strane dobije poticaj da se nastavi boriti, jer - i trud se broji, zar ne?

Kada pomažemo i dajemo, ono što imamo počinjemo više cijeniti, jer smo svjesni koliko je lako izgubiti nešto što uzimamo zdravo za gotovo. Kada dajemo i pomažemo, možemo biti sigurni da će povezanost koju stvaramo sa drugima obogatiti i nas kao osobe. Možda ne na način koji najčešće očekujemo, ali to samo pokazuje da ono što želimo, vrlo često nije ono što trebamo.

Ono što osoba napravi za drugoga, onom koji daje često čini kao premalo, pogotovo ako daje ne tražeći ništa zauzvrat. No, osobi kojoj se pomogne to može biti presudno za budućnost. Anne Frank je napisala: "Nitko nikada nije postao siromašan dajući drugima!" Sebe, dakle, možemo osiromašiti samo ljubomornim čuvanjem svega za sebe.

Autorica: Ivona Šeparović


Sri Ožu 21
20 Years Behind
Sri Ožu 21
Rugatino u ožujku
Sri Ožu 21
Teatar EXIT u ožujku
Prošli mjesec Ožujak 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 9 1 2 3 4
week 10 5 6 7 8 9 10 11
week 11 12 13 14 15 16 17 18
week 12 19 20 21 22 23 24 25
week 13 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos