Poruke kroz ruk(ovanj)e

Neka istraživanja pokazuju da u prve četiri minute određujemo što ćemo misliti o nekome.

Stavljamo osobu u kategoriju: super je, ok je ili ne sviđa mi se. Ovi dojmovi s vremenom se pokažu ispravnima, ili krivima, ali ih svejedno jako teško mijenjamo. Teško je i objasniti što se zapravo događa u tih prvih nekoliko minuta, no Allan Pease tvrdi da je ključno - rukovanje. Štoviše, kaže kako je za ostavljanje pozitivnog dojma na osobu ključno kod rukovanja uzvratiti jednako čvrstim stiskom kakvog i primamo. U poslovnom okruženju pogotovo, jer jači stisak pokazuje da želimo dominirati nad osobom, a slabiji da puštamo osobu da dominira nad nama. Osobi s kojom se upoznajemo podjednaki stisak pokazuje da želimo biti ravnopravni i surađivati s njim/njom.

Mozak i dlanovi čovjeka su vrlo povezani, stoga položaj u koji stavljamo dlanove kada nekome nešto govorimo pokazuje što zapravo očekujemo od te osobe. Primjerice, ako ispružamo samo jedan prst prema naprijed, dajemo do znanja da želimo naređivati. Nešto blaža verzija je čvrsto ispružanje dlana, gdje sugeriramo i očekujemo da osoba voljno odabere napraviti ono što joj sugeriramo. Ako su nam dlanovi blago savijeni, pokazujemo spremnost za suradnju i pomaganje drugima.

Iako se ovo čini kao prejednostavna formula, vrijedi pokušati, za početak, ublažiti svoje reakcije rukama, a tek onda promatrati druge. Tko zna, možda neke propuštene prilike nam ponovno dođu nadohvat ruke. Budemo li reagirali na drugačiji način, vjerojatno će i ishod biti pozitivniji. Rukovanje je prvi korak, zašto ga ne napraviti kako treba? Nije teško, ali zahtijeva oprez.

Autorica: Ivona Šeparović


Sri Ožu 21
Teatar EXIT u ožujku
Sri Ožu 21
20 Years Behind
Sri Ožu 21
Rugatino u ožujku
Prošli mjesec Ožujak 2018 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 9 1 2 3 4
week 10 5 6 7 8 9 10 11
week 11 12 13 14 15 16 17 18
week 12 19 20 21 22 23 24 25
week 13 26 27 28 29 30 31

Provodimo s partnerima

Suradnici

Umrežavanje

Doprinos